Nederlands Deutsch

Kwik

Kwik is het enige metaal dat vloeibaar is bij kamertemperatuur. Kwik is een stof die van nature voorkomt in het milieu. Het kan gevonden worden in de vorm van metaal, kwikzouten of als organisch kwik. Het komt nauwelijks in vrije vorm in de natuur voor en wordt vooral gewonnen uit ertsen in Spanje en Italië.

Blootstelling

Kwik komt van nature niet voor in voedsel, maar het kan wel in voedsel terechtkomen, omdat het zich via kleinere organismen door de voedselketen verspreidt. De concentratie kwik is in vis meestal hoger dan de kwikconcentratie van het water waar de vis in zwemt. Dit wijst erop dat kwik zich ophoopt in het lichaam van vissen. Ook veeproducten kunnen aanzienlijke hoeveelheden kwik bevatten. Kwik komt meestal niet in planten voor, maar wanneer er kwikbevattende bestrijdingsmiddelen gebruikt zijn, kan kwik via groenten en andere gewassen het menselijk lichaam binnenkomen.

Men kan ook blootgesteld worden aan een hoge dosis kwik dat verdampt. Dit kan schadelijke effecten hebben, zoals beschadiging aan de zenuwen, hersenen en nieren, longirritatie, oogirritatie, huiduitslag, overgeven en diarree.

Bronnen

Amalgaanvullingen, vis en schaaldieren (o.a. tonijn, haai, makreel, zwaardvis), vaccines, fungiciden, aarde, oogdruppels, lenzenvloeistof, latex- en olieverven, neussprays, lijm, steenkoolverbranding, antiseptica, batterijen, sommige Chinese kruiden, schoonmaakmiddelen en desinfectiemiddelen, bleek, cosmetica, verven, uitlaatgassen, wasverzachters, vilt, kunstmest, inkt, laxeermiddelen, hout, sommige medicijnen, tatoeages, verontreinigd water.