Magnesium - Mg
Magnesium vervult een rol bij een zeer groot aantal stofwisselingsprocessen en enzymatische reacties. Het is nodig voor de energiestofwisseling in het lichaam, de overdracht van zenuwprikkels en het goed functioneren van de spieren (m.n. van het hart). Verder geeft magnesium stevigheid aan het skelet en tanden en is het nodig voor de opbouw van spieren (eiwitsynthese).
Magnesium (Hematocriet gecorreleerd)
Mineralen en spoorelementen bevinden zich deels in het bloedplasma, maar veelal grotendeels in de erytrocyten (rode bloedcellen). De gemeten hoeveelheid is daarom gecorreleerd aan het aandeel rode bloedcellen. Het berekende percentage geeft zo aan hoeveel koper in het totale bloed beschikbaar is.
Toepassing van deze methode in de praktijk heeft echter aangetoond dat correctie voor de celmassa van erytrocyten alleen van cruciaal belang is wanneer de afwijking in hematocriet buiten een bepaalde referentiewaarde ligt. In deze gevallen wordt de hematocrietwaarde nog steeds gebruikt voor een hematocrietafhankelijke correlatie. Indien de hematocrietwaarde zich echter binnen de gedefinieerde leeftijds- en geslachtsafhankelijke grenzen bevindt, dan kan een hematocrietcorrelatie achterwege blijven. Daarom wordt een hematocrietcorrelatie alleen uitgevoerd als de gemeten hematocrietwaarde buiten de gedefinieerde referentiewaarde valt. In alle andere gevallen wordt alleen de absolute meetwaarde weergegeven in de rapportage van het onderzoeksresultaat.
Bronnen
Magnesium is aanwezig in chlorofyl, het groene pigment van planten. Ook noten, brood, andere graanproducten, groene bladgroenten kaas, vlees, vis, peulvruchten, aardappelen, chocolade, cacao, pruimen, citrusvruchten, kelp, bieslook en melk bevatten vrij veel magnesium.
Van het magnesium in het voedsel wordt ongeveer 30% opgenomen. Stress leidt tot een grotere behoefte van het lichaam aan magnesium.