Selenium - Se
Selenium is een component van verschillende enzymen (o.m. gluthationperoxidase, dat als antioxidant zeer belangrijk is). Dit enzym kan de schade die ontstaat aan de celwanden door de schadelijke werking van zuurstof tegengaan. Dit zou bij cardiovasculaire ziekten en in sommige gevallen van kanker (prostaat) een rol kunnen spelen. Er zijn aanwijzingen dat het zware metalen die het lichaam via verontreinigingen binnenkomen minder giftig maakt. Selenium is verder van belang voor een goede werking van de schildklierhormonen, een goede weerstand, voor de ontwikkeling van de zaadcellen en voor gezond haar.
Symptomen overschot
Een overmatige opname van selenium, hoger dan 450 µg per dag, verraadt zich door de typische knoflookgeur van de adem. Een opname vanaf 3,2 mg per dag kan tot ernstige intoxicaties leiden met dermatitis, nageldystrofie, haaruitval en neurologische stoornissen, zoals paresthesie en verlamming waaronder hemiplegie, tot gevolg.
Symptomen tekort
Bij een ernstig tekort aan seleen kan er een verstoring van de werking van de hartspier optreden. Een matig tekort kan leiden tot skeletspiermyopathie.
Bronnen
Seleen of selenium zit in volle graankorrels oftewel volkorenmeel, zilvervliesrijst, aardappelen champignons, uien, gist, groente, tomaten, knoflook, vlees, ei, melkproducten, noten en zaden.
De behoeften aan selenium zijn onduidelijk. De aanbevolen hoeveelheid neemt toe met de leeftijd en varieert tussen 15 en 50 µg in Nederland tot 70 µg selenium per dag in België.