Bifidobacterium spp.
Bifidobacterium is een geslacht van grampositieve, anaërobe bacteriën, die behoren tot de lactaatvormende en saccarolytische bacteriën. Het zijn alomtegenwoordige bewoners van het maagdarmkanaal, vagina en mond (B. dentium) bij zoogdieren, inclusief mensen. Bifidobacteriën zijn één van de belangrijkste soorten bacteriën die deel uitmaken van de microbiota van het maagdarmkanaal bij zoogdieren. Sommige Bifidobacteriën worden gebruikt als probiotica.
Bifidobacterium adolescentis
Bifidobacteriën zijn leden van de menselijke darmmicrobiota en zijn numeriek dominant in de dikke darm van zuigelingen, terwijl ze ook voorkomen in de dikke darm van volwassenen. Geaccumuleerd bewijs suggereert een verband tussen specifieke allergische processen, zoals atopisch eczeem bij kinderen en een afwijkende fecale microbiota. B. adolescentis wordt bij allergische baby’s meer aangetroffen dan bij gezonde baby’s, terwijl Bifidobacterium breve mogelijk juist beschermt tegen allergie. Onderzoek bij astmapatiënten toont aan dat de B. adolescentis soorten overheersen, terwijl in de gezonde controlegroep een groep andere soorten (Bifidobacterium longum, Bifidobacterium breve en Bifidobacterium bifidum) het grootste deel van de bifidobacteriële populatie vormde.
Bifidobacterium animalis
Laboratoriumstudies hebben bij Bifidobacterium animalis een aantal eigenschappen geïdentificeerd die klinisch relevant kunnen zijn: immuunmodulatie, epitheliale hechting en verbetering van de darmbarrièrefunctie. Bij sommige ondersoorten is aangetoond dat het de darmtransit bij de mens versnelt en symptoomverlichting biedt aan personen met gemeenschappelijke gastro-intestinale symptomen, prikkelbare darmsyndroom en constipatie. Een andere ondersoort blijkt effectief in het stimuleren van de immuunrespons bij de mens.
Bifidobacterium longum
Bifidobacterium longum (BB536) is een multifunctioneel probioticum dat effectief is bij het verlichten van gastro-intestinale, immunologische en infectieziekten door zijn vermogen om de darmflora te stabiliseren en de darmomgeving te verbeteren.